Mark Marketing Logo
kommunikálj kreatívan
Kérdésed van?
Írj vagy hívj bátran!
telefon: +3630 952 8932
2015. november 25., szerda 09:56

Rosszul értelmezett „titkos” Google dokumentum

Értékelés:
(1 szavazat)

Avagy így dőlsz be a kacsáknak

Lehetséges, hogy te is találkoztál a neten a „Google új titkos dokumentumának” a hírével. Kár, hogy sem nem titkos, sem nem új. És korántsem arról van szó, hogy átverheted a Google-t az ügyeskedésekkel. Akkor miről is van szó?

Legendák, álhírek, szóbeszédek, azaz Kacsák. A vissza nem igazolt, nem hiteles, a forrást nem ismerő hírek gyorsan terjednek. Az elmúlt időszakban szenzációhajhász szalagcímek sora írta le ugyanazt a tényként közölt hírt. Mi ez?

Te is találkoztál a hírrel?

Kiszivárgott a Google titkos dokumentuma: azon információk sora, mely alapján megtudhatod, hogy mi alapján értékeli a Google a honlapodat.

És miért ne hinnél azonnal a híreknek, hisz végre esélyed nyílhat arra, hogy átverd a Google-t. És nincs is annál jobb, mint amikor egy célt valódi munka nélkül érhetsz el.

A tények azonban továbbra is tények maradnak: a Google-t nem verheted át (tudj meg többet róla itt).

És a nyilvánosságra került információ korántsem ezt jelenti, amit sokan gondolnak. Ráadásul a dokumentum sem annyira friss, mint állítják.

A Google először 2013 márciusában tette nyilvánosan elérhetővé ezt a dokumentumot (rövidített változatát).

 

De miről is van szó?

A Google folyton azt kommunikálja, hogy számára a felhasználók elégedettsége a legfontosabb, a felhasználó áll a középpontban. Ez pedig általában akkor valósul meg, ha a felhasználó a Google-t használva olyan találati listát kap, amely minőségi és releváns találatokat tartalmaz, tökéletes megoldást talál a keresésére. Ha nemes egyszerűséggel szeretnénk visszaadni a Google irányelvét, akkor ennél többet nem is állítanánk.

 

Akkor mit tartalmaz a dokumentum, ha nem titkos információkat?

Nos, a benne lévő információk nem azt tartalmazzák, hogy mi alapján értékeli a Google a honlapodat. Hanem irányelveket tartalmaz azon humán tesztelők részére - az algoritmus fejlesztésére használnak -, akik a Google alkalmazásában állnak, és akiknek a visszajelzéseik alapján fejlesztgetik folyamatosan az algoritmust. Feladatuk, hogy a fejlesztések során a tesztelés fázisában megtalálják azon pontokat, ahol még szükséges a keresési algoritmusokat finomítani. Ők azonban nem tudják befolyásolni az aktuális helyezési találatokat. Csak útmutatást kapnak, hogy mi alapján értékeljenek egy honlapot.

Feltételezhető, hogy a valószínűleg a Google maga is ezek alapján a szempontok alapján értékeli a honlapokat, de mégsem ugyanarról van szó. Hisz a tesztelési értékelések és keresés során keletkező találatok rangsorolási szempontjai nem törvényszerűen esnek egybe.

 

Akkor mi ebből az előnyöd?

Ettől függetlenül iránymutatást adhatnak neked, hogy weboldalnak hogyan kellene felépülnie, és mire kell odafigyelned a jövőben. Azonban várhatóan a most kiadott változat sem végleges.

A dokumentum elérhető, és letölthető bárki számára.

 

Megjelent: 1326 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. november 25., szerda 10:13

Friss Bejegyzések

Kapcsolat

Márk Marketing Kft.
2314 Halásztelek, Diófasor utca 108.
E-mail: 

Adószám: 14917363-2-13
Cégjegyzékszám: 13 09 197431
Bankszámlaszám:
11600006-00000000-37484785 Erste Bank

Közösség

Ezt olvastad már?